Wednesday, March 25, 2009

Oolong thee

Een van de meest onbekende soorten thee in het Westen is Oolong thee, ook genaamd Wulong thee. Oolong thee wordt aangeduid als zijnde een theesoort die tussen groene thee en zwarte thee in ligt, en kwaliteiten van beide soorten thee bezit. Het verwijst tegelijkertijd naar de graad van "oxidatie" die het theeblad is doorgegaan in het productie proces. Groene thee is niet geoxideerd, terwijl zwarte thee volledig geoxideerd is, de graad van oxidatie bij oolong thee ligt tussen de 20% en 80%.

Oolong thee kan ook weer onderverdeeld worden, en de verschillen, die ook grotendeels voort
komen uit de graad van oxidatie, zijn vrij groot, zowel in termen van het voorkomen van het blad, als de smaak als de geur. Voor het gemak maak ikzelf even een onderverdeling.

Wuyi Oolong: een sterk geoxideerde thee afkomstig uit het gebied rondom de Wuyi berg in Fujian provincie. De theebladeren en infusie zijn donker van kleur, de geur is vaak opvallend fragrant, en heeft een plesante scherpe ondertoon. Deze thee wordt ook vaak in verband gebracht met het vermogen om vet te verbranden. Veel mensen die niet goed reageren op de groenere oolongs hebben geen last met Wuyi thee. De bekendste Wuyi Oolongs zijn Da Hong Pao, Shuixian, Rougui, Tie Luohan, Meizhan en Qilan.


Fujian Oolong: in feite is deze naam niet correct omdat Wuyi thee ook een Fujian Oolong is. Ik verwijs hierbij voornamelijk naar de meest bekende Oolong en dat is Tie Guan Yin. De traditionele Tie Guan Yin is zwaarder geoxideerd dan de modernere versie die weer een stuk fragranter is. Tie Guanyin is geroemd om de zoete nasmaak 'hougan' die het achterlaat. Yongchun Foshou is een andere groene Oolong uit Fujian.



Taiwan Oolong: een Tie Guan Yin struik werd meegenomen naar Taiwan en ontwikkelde daar zijn geheel eigen style en karakteristiek. Taiwan Oolong is geroemd om haar geur en langdurige smaak. Er zijn zowel licht gefermenteerde Taiwanese Oolongs zoals Wenshan Baozhong die heel dicht bij groen ligt maar net wat meer power heeft. Maar ook zwaar geoxideerde Oolong zoals Dongfang Meiren thee die zo ver geoxideerd is dat het vaak ook wordt aangeduid als zwarte thee. De meeste Taiwan thee ligt hier tussen in zoals Dongding Oolong, Lishan Oolong, Alishan Oolong, Jinxuan , etc.



Guangdong Oolong: de meest onbekende Oolong buiten China, maar geweldig populair in Guangdong regio. Deze Oolong heeft ook een donker voorkomen zoals Wuyi en is ook sterk geoxideerd. Ook deze thee heeft een heerlijk reuk. Meest bekend is Dancong thee.



Er is nog veel maar vandaag laat ik het hier bij.

No comments:

Post a Comment